До края на месеца има условия това да стане навсякъде, но прогнозата

...
До края на месеца има условия това да стане навсякъде, но прогнозата
Коментари Харесай

Хлябът наистина с 20% по-евтин, но само в големи вериги засега

До края на месеца има условия това да стане на всички места, но прогнозата е от септември цените отново да порастват
Отпадането на 20% Данък добавена стойност върху хляба докара още в първия ден на юли до понижение на цената му, само че единствено в огромни търговски вериги, и то в границите на избрани промоции, които са оповестени до 29 юли. Цената не е променяна в магазини отвън веригите, сподели инспекция на “24 часа ” в София и други градове на страната.

Обикновеният бял самун, чиято цена беше достигнала до 2,40 лева за кг, се продава за 2 лева в хипермаркети, самун “Добруджа ” от 700 грама, който струваше 1,50 лева, поевтиня до 1,20 лева Същото се отнася и за още десетина асортимента, само че надалеч не за всички. Има и артикули, които се продават не с 20, а даже с 30% по-евтино.  Търговци отвън веригите настояват, че не могат да реагират толкоз бързо

По принцип в България начисленият върху продажната цена Данък добавена стойност би трябвало да се внесе в Национална агенция за приходите в границите на 15-о число на месеца, идващ продажбата, т.е. сега търговците внасят данъка за юни.  Има и много дребни производители и търговци на самун, които не са регистрирани по Данък добавена стойност и при тях резултатът от премахването на данъка няма по какъв начин да се усети.

И в Бургас няколко огромни вериги смъкнаха с 20% цената на хляба.  С толкоз е понижено и брашното, което също бе освободено от Данък добавена стойност.

“При нас няма никаква смяна. Най-търсеният бял самун коства 1,70, толкоз е и типовият. Останалите стигат до 2,20 лева ”, споделя продавачка в един от дребните, само че оборотни магазини за хранителни артикули в центъра на града. Той е желан от пенсионерите, тъй като минава за по-евтин.

В Кърджали все още няма смяна в цената на хляба - сред 1,70 и 2 лв. коства най-масовият. “Решението за махане на Данък добавена стойност към момента не е обнародвано. Нито един от доставчиците на брашно или самун не е отразил смяната в цените ”, съобщи Изет Камбер, който има магазин за самун. Очаква се мярката да бъде оповестена в “Държавен вестник ” през днешния ден.

Разлики от 20 ст. в цената на хляба на еднакъв производител има в другите търговски обекти във Велико Търново. Никой от доставчиците при нас не е свалил цените, чухме, че единствено в някои огромни вериги са го създали, разяснява продавачка в дребен квартален магазин. В обект на комерсиалната верига множеството хлебни произведения от тяхната пекарна обаче са в промоции и на по-ниски цени.

Много се съмнявам, че цената на хляба ще падне

Такова знамение в България не помня да се е случвало - по този начин търговка от дребна бакалия в Пловдив отговори на въпроса намалена ли е. Тя продава единствено един тип - най-масовия нарязан и пакетиран от 650 грама. В понеделник при нея той се оферираше за 1,80 лева броя. Винаги на тази цена е вървял при нас, изясни дамата. В случай че фактически бъде смъкната, цената му би трябвало да е 1,44 лева

“Ако има понижение, производителите ни предизвестяват дни по-рано. Но не са ни известили до момента. И нямам доверие, че ще го създадат, тъй като другите консумативи нарастнаха ”, добави продавачката.

Същият тип самун, само че в одобрена комерсиална верига, се предлага за 1,89 лева Клиентка поогледа щанда и сграбчи многозърнест от 600 грама. Цената му е 2,15 лева “Нищо не е понижено. И нямам доверие, че това ще се случи ”, разяснява тя и потегли към касата.

От личния състав бяха безапелационни, че нито един от типовете самун не е понижен. Нещо повече - настояват, че този със семена даже е нараснал на 2,59 лв. броя. Не е обнародван в “Държавен вестник ” законът, че Данък добавена стойност на хляба е 0%, заради това още няма отражение в цената, изясни един от шефовете.

Не се виждат по-ниски цени на хляба и в Благоевград. Редовни клиенти на огромна верига споделят, че са видели понижение с 20 стотинки единствено на някои от типовете.

“Аз усетих, че има дребна смяна на типовия самун, който постоянно закупувам. Други клиенти обаче несъмнено не са разбрали. Този нулев Данък добавена стойност няма да подкрепи потребителите, а производителите ще задържат тези 20% за себе си ”, разяснява 74-годишната Павлина Стоева от Благоевград.

Един от най-големите производители на самун и закуски - Димитър Бакалов, твърди, че нулевият Данък добавена стойност не е задоволителен за събаряне на цената, тъй като се употребяват брашно, сол, вода, ток или газ, има транспортни разноски, заплати, осигуровки и други, които порастват. Малките производители са обезпокоени от цените на пшеницата, които са скочили два пъти, и считат, че мъчно ще устоят без нарастване на цената на хляба до няколко месеца.

И в Стара Загора по-евтин самун към този момент се продава единствено в огромните търговски вериги. Местни производители и по-малките търговски обекти ще го понижат евентуално след обнародването на закона.

При гласуването в Народното събрание на актуализацията на бюджета нулева ставка по Данък добавена стойност бе призната и за брашното. Теоретично това също би трябвало да способства за понижение на цената на хляба, а и на другите тестени произведения, само че производителите към момента работят с брашно, купено преди месеци.

“Иронията е, че огромните мелнични комбинати имат големи количества пшеница, купени, когато един звук беше стигнал 700 лева и даже повече. Впоследствие цената на хлебното зърно падна до 400 лева на звук, а единствено през последните две седмици стана и 337 лева, тъй като към този момент сме в беритба, а и имаше освобождение на известни количества пшеница от Украйна ”, сподели Костадин Костадинов - ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Според него нито един уважаващ себе си производител на самун не би се оставил без ресурси от брашно, а мелниците – без зърно. Костадинов счита, че запасите им са най-малкото до септември, само че все пак

най-късно до две-три седмици цената на хляба ще падне навсякъде

Това обаче надали ще продължи след края на лятото- сезон, в който по принцип се употребява по-малко самун.

“Само 40% от себестойността на крайния артикул се дължи на брашното. Останалото е вода, добавки, сила, заплати, а те освен не поевтиняват, а в допълнение нарастват ”, означи той. Все отново обезщетенията за скъпия ток за бизнеса, от които се възползват и хлебопроизводителите, останаха в действие. Въпреки това заключението на Костадинов е, че най-късно през септември-октомври каквото и понижение на цената да се е получило, то ще се размие и хлябът още веднъж ще коства толкоз, колкото е бил до 1 юли.

Освен елементарния самун в комерсиалните вериги са понижени с 20% и цените на ред артикули като дребни питки, земели, чабати и други Теоретично баничките, милинките, кифлите и други тестени произведения също би трябвало да поевтинеят, защото в измененията на Закона за Данък добавена стойност бе вписана точна формулировка на продуктите, за които важи  нулевият Данък добавена стойност. Тя гласи, че “хляб ” е артикул, получен от изпичането на тесто, направено от смесването на пшенично брашно или друга зърнена просвета, независимо и в композиция, и вода със или без прибавяне на сол, втасало благодарение на хлебна квас или закваска и софтуерни добавки при нужда.

От друга страна, даже дефиницията да не обгръща безусловно всички хлебни произведения, брашното също е с нулево Данък добавена стойност и това би трябвало да способства за понижаване на цената на крайните артикули.

Хлебопроизводителите се борят за нулева ставка по Данък добавена стойност от години, като съгласно признанията на Мариана Кукушева - ръководител на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите, тази мярка цели и изчистването на сектора от сивия бранш, който по нейните думи обгръща към 40% от производството.

Тези производители не начисляват Данък добавена стойност и по този начин подбиват цените на сътрудниците си, тъй че премахването на ставката целеше и да изравни изискванията на пазара за всички. Преди няколко месеца, когато мярката към момента се обсъждаше, Кукушева обществено даде обещание, че в случай че Данък добавена стойност върху хляба се махне, незабавно цената му ще намалее с 20%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР